Lijaste in žolte lisičke

Začel/a sirob1, 31 December 2009, 09:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

sirob1

Še pred 3 do 4 tedni (še pred mrazom) sem po zaužitju predvsem lijastih lisičk  po cca 5 urah začutil blage prebavne motnje (prvič juha, drugič pražene).
Čudi me, saj v nobeni literaturi nisem zasledil kakšne pogojne užitnosti ali reakcije posameznika.
Čestitke k uspešnemu delovanju Foruma in seveda predvsem Srečno Novo Gobje Leto 2010!

slavko

Odgovorim vam lahko le eno - ljudje smo različni.

Tudi za zelenkasto kolobarnico (Tricholoma equestre) ali po domače vitezovko, http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaEquestre, ni noben vedel, da je lahko smrtno strupena, dokler ni umrlo nekaj francozov, ki so gobe uživali. Kasneje se je ugotovilo, da je goba nevarna, če je pojemo več kot pol kilograma na osebo (sveže) po obroku. Lahko preverjate gobarske knjige in povsod je ta goba označena kot užitna.

Če prav razumem, ste jedli predvsem lijasto lisičko. Morali bi oceniti kakšna je bila količina teh gob pri obroku. V prihodnje boste morali količino zmanjšati do te mere, da se ne bodo več pojavljali znaki, ki jih navajate. Če bo slabost ostala, kljub manjši količini, ste zelo verjetno alergični na eno ali več snovi v gobi in jo bo treba črtati iz seznama uživanja.

Lep pozdrav,
Slavko

sirob1

Hvala za hiter odgovor. Dejstvo je, da bom res moral zmanjšati količino teh gob in ugotavljati učinek.
Podobno se mi je zgodilo letos konec novembra v Umagu, ko sem pod borovci nabiral skupaj z domačini ovčarsko lupljivko (podvrsta primorska lupljivka). Tudi takrat sem občutil neprijetnost.
Vse in toliko res ni za v vsak želodec. Do sedaj sta mi to edini sumljivi gobi (moj izbor nabiranja cca 25 vrst).