Hericium (Bradovci)

Začel/a dennis, 17 September 2009, 18:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

dennis

Danes sem našel dva lepa primerka gob za kateri predvidevam,da gre za vrsto iz rodu bradovci.

Pri opisu vrst iz tega rodu,nimate navedeno,da so vse vrste iz tega rodu zaščitene.
Lep pozdrav,Denis

jernej

Fajn bi bilo, da bi povedali kaj več o teh bradovcih. Kje ste jih našli (natančno lokacijo, seveda če ste pripravljeni izdati), da se rastišče zabeleži. Zgeda, da so rastli na jelki in gre za jelkovega bradovca. Zanimalo bi me tudi, na kakšnih lesnih ostankih so rastli (velikost lesa, odžagana hlodovina, štor ali odlomljeno drevo ali sušica (stoječe, odmrlo drevo)) Bradovci so zelo ogrožene vrste gliv, saj za življenje potrebujejo ogromno odmrle lesne biomase, te pa v intenzivno gospodarjenih gozdovih primankuje. Te gobe me posebej zanimajo in zelo bi vam bil hvaležen za vsako informacijo.

da tako je, vse vrste bradovcev so zaščitene in jih zaradi ogroženosti ni moralno pobirati.

dennis

Citat od: jernej dne 17 September 2009, 20:41
Fajn bi bilo, da bi povedali kaj več o teh bradovcih. Kje ste jih našli (natančno lokacijo, seveda če ste pripravljeni izdati), da se rastišče zabeleži. Zgeda, da so rastli na jelki in gre za jelkovega bradovca. Zanimalo bi me tudi, na kakšnih lesnih ostankih so rastli (velikost lesa, odžagana hlodovina, štor ali odlomljeno drevo ali sušica (stoječe, odmrlo drevo)) Bradovci so zelo ogrožene vrste gliv, saj za življenje potrebujejo ogromno odmrle lesne biomase, te pa v intenzivno gospodarjenih gozdovih primankuje. Te gobe me posebej zanimajo in zelo bi vam bil hvaležen za vsako informacijo.

da tako je, vse vrste bradovcev so zaščitene in jih zaradi ogroženosti ni moralno pobirati.

Še vedno rastejo,to so današnje slike.Rastejo pa na približno 800 m višine na Pohorju,pretežno iglast gozd,pod smučarsko progo videc,če greste mimo obrambnega doma v Pekrah po tako imenovanem Kordeku.Prva raste na sušici,druga pa tudi na celotnem ležečem drevesu,že precej strohnelem.Lahko pa se dogovoriva in vam pokažem lokacijo,pa si lahko sami fotografirate in zapišete vse podatke,če ste kje tu v bližini doma.Lahko mi javite na mail denis.fabian@gmail.com

Upam,da sem kaj pomagal. Lep pozdrav,Denis

dennis

Našel sem še  en primerek(dva trosnjaka) te gobe,relativno blizu(nekaj višje) prvemu najdišču.Raste pa tudi na celotnem podrtem drevesu.

Lep pozdrav,Denis