Gobarjenje 2024

Začel/a klavir, 08 Januar 2024, 19:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Zelo lepe črne trobente sem včeraj našel v enem gozdu na Goričkem, kjer so res močno rasle. Zanimivo, da so letos skoraj v celoti nadomestile lijaste lisičke oziroma trobente, ki jih je čisto malo, teh pa ogromno. Mimogrede, če jih kdo potrebuje (suhe so odlična začimba) in je iz (okolice) Maribora, jih podarim, saj jih v tem primeru ne rabim čistit in sušit :shocked: (lahko zasebno sporočilo)...

Snežk in predvsem zelenk pa na tone, če malo pretiravam. Takega leta za te gobe ne pomnim... Zanimivo pa je, da sem našel nekaj takega kot prehodno formo med Tricholoma equestre in in malo znano Tricholoma joachimii z bledimi lističi. Že tako je zanimivo, da rastejo na istih rastiščih pod bori, pogosto se celo dotikajo z beti. Tokrat pa sem na bogatem rastišču našel nekaj primerkov takšne, ki niso bile ne prve ne druge, ampak točno nekaj vmes po barvi lističev. Mogoče se lahko križajo med sabo ali pa vendarle ne gre za dve čisto samostojni vrsti, ampak različka...

Pa tudi pri snežkah sem bil bolj pozoren in res obstaja vmes takšna kolobarnica, ki je čisto takšna kot snežka, s pogosto prav tako debelim betom, vendar ne rumeni (dovolj), ni pa niti vretenasta... Gre za malo znano vrsto kolobarnice, ki nima menda niti znane užitnosti, a glede na to, da jo veliko ljudi vzame kot snežko, je očitno užitna...

Pa še medene voščenke in predvsem odlične palčkove polževke so močno zrasle. Slednje zgledajo kot marčnice, imajo podoben vonj in okus, nekje sem bral, da obstaja celo domneva, da gre za jesensko formo marčnice, ali pa se je spomladanska nekoč razvila iz te jesenske, ki pa je mnogo redkejša. Zanimiva, predvsem pa odlična goba za cvretje, enako kot marčnica, ki je zame najboljša goba za ta namen...

:laugh: