Gobarjenje 2024

Začel/a klavir, 08 Januar 2024, 19:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

Perice

Nad 1000 metri še ni kaj dosti akcije. Tukaj na tem koncu Pohorja (okolica pod Roglo) pa se malenkost bolj dogaja. Gobanov sicer ni veliko in moraš imeti kar srečo, da kakšnega najdeš. Se pa najdejo lisičke in kakšna golobica. Če ne druga, pa prija vsaj mal sprehoda v naravi  :smiley:

Ta Pravi Gobar

Ja, Perice, ni ga čez sprehod v naravi.  Nemci so imeli eno oddajo par mesecev nazaj, kako pozitivno vpliva sprehod par ur v gozdu na ljudi.  Rekli so da ta pozitiven učinek deluje na nas do teden dni po sprehodu. Zdaj pa spet ta divja hica - ali bo enako kot lani do konca oktobra suho in okoli 30 stopinj ? Pol se lahko veselimo 4 mesecev pekla. Moja teorija je da smo vse daleč preveč pozidali, predvsem zeleni pas planeta, vse na soncu je vrelo - bicikel, avto, ceste, strehe, zidi, parkirišča, industrijske cone ... Dajte krožnik ven na sonce. Primite ga čez 4 ure in ga lepo držite z obema rokama. Peče zadost ?   Kam pa gre vsa ta dodatna vročina ?  Tako je, tali pole, ledenike, viša povprečno temperaturo po celem planetu, basta ... CO2 larifari ... Kaj pa vročina ustvarjena s kurjenjem ?  Kam pa ta gre ?  Na Neptun ? Mislim železarne steklarne termoelektrarne itd. ?  Samo izpust CO2 je za njih zgoraj problem, torej dim ... Kam pa gre vsa vročina s kurjenjem in pozidavo ustvarjena ?  Tudi Vetrnice - elektrane - se na soncu segrejejo do amena - kam gre ta vročina ?

kobanc

Zjutraj med 5. in 7.uro ni nobene vročine. Vsakič opravim cca 500-600 višincev in še gobe pobiram. 3x tedensko.
 Prvi val se je prekinil z vročino, sedaj se počasi prebujajo. 
Letos je itak bil sam dež. Gob pa manj kot lani v tem času. 

Leonardo

Pozdravljeni ljubitelji narave in okolja . Veliko hodim po hribih največ po mariborskem Pohorju in ugotavljam ,da je popolnoma uničeno kar je posledica načrtovanega uničevanja zaradi pohlepa po zaslužku . Ne kontrolirana  sečnja in gradnja naprav za rekreacijo  kot so BIKE center so uničili Pohorje . Ali je kdo predlagal referendum o prepovedi kopanja na območju kjer lahko prihaja do erozije ? 
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Ta Pravi Gobar

Dva dni nazaj proti Arehu 5 hribov praznih en pa poln lisičk ... Nobenega gobana, grem nazaj do avta, 3 m od asfalta in 2 m od avta kilski poletni goban spodaj rumen brez ene pike niti ene luknjice od črva. Grem malo po asfaltu gor v breg gledam vsake toliko en lep poletni goban ga kar s ceste poberem. Noter v gozdu pa nič. Tak da sem presegel 2 kg s temi par gobani in šel domov. Danes za Ruško kočo na Arehu, znani placi lisičk obiskani. Vsi trije glavni polni, cca 900 komadov. Drugo pa nič, par starih golobic videl, enako bisernic, en mladi leponogi goban, niti enega žametastega ali poletno - jesensko - borovega gobana. Drugače ko sem bil še doma po 8. uri, na nebu sigurno 50 sledi od letal ravno preko letelih, 1 km za Ruško kočo so pele motorke koncert 5 - 10 komadov naenkrat brnelo brez prestanka. Drevesa samo padala BUMF !  BUMF !  BUMF ! Pridem domov poročila po radiu v Ormožu bo neka Avstrijska firma pozidala 15 hektarjev narave ker je to za nas baje res dobro. Enako pol po TV še v Prekmurju bodo pozidali z rastlinjaki enako površino narave ker je to baje za za nas res res dobro. Da ne omenim da mi s kroserji orjejo točno preko enega glavnega placa z lisičkami za Ruško kočo - točno po sredini sledi oranja koles preko lisičk že 20 let. Nobenega prijateljskega odnosa do narave - ne transport, ne tovarnarji bogati, ne motoristi razvajeni. Pa tudi podiralci dreves ne. Amen !

Ta Pravi Gobar

#35
Evo link kako nabirajo Turke - Brezove gobane v Belorusiji - tako smo jih mi na Teznu okolica Dobrave in Miklavž pri pasji šoli ob tem velikem kanalu od začetka gozda proti Ptuju so rasli na vseh poteh kar sredi poti - ampak pred 35 in več leti.

https://www.youtube.com/watch?v=fF-zBN5mveE

Zunaj se temni, škrati so prižgali luči ...

Leonardo

Zjutraj je bilo na Pohorju prijetno ozračje ,vonj po plesni obljublja da se prebujajo tudi glive . Sem pa ugotovil čemu so preorali zelenico pod hotelom Bellevue ? Tam si je nekdo omislil atrakcijo ZORBING ...kotaljenje v prozorni žogi po pobočju. Kakšne substance uživajo ti inovatorji ? Nore gobe ne rastejo zaradi suše. Zakaj kopati jarek ....kar po pobočju v dolino jih spustite in jih počakajte pri Treh ribnikih .To bi bila atrakcija za Maribor .
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Ta Pravi Gobar

Danes 4 ure na 1000- do 1200 m Pohorje - nobenega drugega gobarja kot midva s kolegom, nobenega avta ob cesti razen mojega. Lisičke tu pa tam sveže, precej starih velikih in ožganih od sonca. Na določenih delih so jih sigurno veliko pobrali, ker je vse potacano komplet tudi vsa praprot zravnana z zemljo in vsaka golobica - prav vsaka ki je zrasla obrnjena. Najlepše zelenkaste golobice sva drugje pobirala kar po poteh, enih 20 pravih krogel sva jih pobrala, nič črvivo, sveže. En žametasti goban samo, ta 1 A. Pa sočne mlečnice so tu pa tam bolj začele, so pa še bolj male. Tisoč mini lisičk ki sem jih pred 10 dnevi nekje pustil za Ruško kočo, je popolnoma enakih - niti najmanj niso zrasle, to sem v življenju sicer dostikrat tako doživel.  Drugo nula.

Ta Pravi Gobar

Nemčija, Zittau okolica, stotine poletnih gobanov danes, povsod kupi : https://www.youtube.com/watch?v=eCtwUYZWM9M

Ta Pravi Gobar

Tisti ki radi hodite za gobe pod Zarjo na Pohorju, cca 1,5 km od odcepa Areh - Belvi, se hitro odpravite gor, naredite kake fotke, kak video ... Kajti vsako drugo drevo je z rdečo piko, od drobnih do najdebelejših - smreke, bukve pa še nekaj posebnega ogromen 150 cm debel iglavec ne vem kaj za drevo, ja, tudi ta je označen z rdečo.  Direktno pod Zarjo - južno, vse nad in pod cesto. Vem da vas veliko tam hodi, zato javljam. To bo zdaj vse preorano glede na količino označenega drevja. Jaz hodim tja 25 let, zdaj bo desetletja vse zanič, saj vemo, kako naredijo, verjetno bodo kot marsikje tudi vse veje lepo pustili kjer pade pade. Sem pa videl gozdarja cca 40 let suhega kak je letel v gozd kak teden nazaj z neko mlajšo suho dolgolasko zraven. Zanimivo da se odločijo za tako uničenje gozda kar ob glavni cesti proti Arehu, tako bodo lahko turisti gledali, kak odnos ima Slovenec do svoje naravne dediščine in doma povedali dalje.   Sem menda čutil da se bo tu nekaj zgodilo, zato sem bil lani kakih 30 krat tam, letos do sedaj 13 krat. Včeraj ravno našel lepe poletne gobane popolnoma zdrave, kup lisičk, zelenkaste golobice, celo svinjske gobane pa še par zadev.

klavir

#40
Tu se pa strinjam s tabo, S. :grin: !

Osebno me še ne sekira toliko, če gre v maloro kak plac, kjer rastejo bolj ali manj pogoste gobe, lisičke, jurčki, žametasti gobani in podobno, upam da je tisti tvoj prostor, o katerem pišeš, zgolj tak, in si boš pač poiskal novega... Ko pa se lotijo placa, kjer uspevajo kakšne redke vrste, takrat pa nastane problem. Maja letos sem moral s kolegom, ki je tudi sicer gozdarski inženir po izobrazbi, na enem rastišču matsutak, po naše se večinoma uporablja ime krokodilja kolobarnica, pri Lovrencu na Pohorju očistiti par kvadratnih metrov prostora, da lahko gobe sploh teoretično zrastejo spet. In ena že je! - Tam ko sem lani snemal oni filmček s čokatimi žiloliostkami (ki jim ljudje pogovorno rečejo kar vijoličasta lisička), ki je na Youtubu, so bile tudi same rdeče pike na drevju, na kar me je kolega opozoril (pomeni, da je državni gozd, sem izvedel) - še na filmu se menda vidi... No, tam moram priznati, da so še kar kulturno vse tisto podrli, vejevje je na večjih kupih, večinoma ob poteh, samo ena vlaka je res vgreznjena in je uničila kakega pol kvadratnega metra rastišča. Drugo je v redu - gobice sicer niso povsod, kjer so bile lani, ampak tudi leto ni tako fantastično mokro. Zrasle pa so celo pod smrekovimi vejami... Zgleda, da so še kar trpežne. No, zdaj ni nobene oznake več in upam, da bo kakih deset let mir. Gotovo pa niso tukaj spravljali lesa prvič - na več mestih se vidi, da rastejo te gobe žal prav sredi opuščenih vlak, kar ni najboljše, zgleda pač, da vlake dobro zadržujejo vlago - ampak seveda, ko se ponovno uporabi, je konec z rastiščem. Zanimivo pa je to, da na tem rastišču, ki so ga obdelovali, rastejo žilolistke masivno šele od lani, prej jih nikoli ni bilo, ali pa le za eno pest. Pa hodim na ta plac vsaj dvajset let že po druge gobe... Zanimivo. Jaz še vedno pravim, pa saj o tem sem že pisal, tako da samo na kratko, da bi dosti več dosegli, če bi namesto trosnjakov redkih gliv zaščitili rastišča, podobno kot pri velikonočnici na primer. Zdaj pa je tako, da jaz ne bi smel po pravilu vzeti niti ene vijolične lisičke, tudi če jih zraste deset kil kot lani; če pridejo gospodarit z gozdom in se vozijo po rastišču z gozdnimi stroji za spravilo lesa, je pa načeloma vse po črki zakona. A tu se najbrž nikoli ne bo nič spremenilo. No, upam da imajo te "lisičke" še precej neodkritih rastišč na Pohorju, tudi na gobarskih razstavah jih redno videvam v poletnem času, celo na forumu se pojavijo. Jaz imam tri večja rastišča in tri manjša na Pohorju, novih pa zlepa ne najdem, rastejo seveda ob potokih, ampak ne kar ob vsakem, precejkrat pa celo precej stran od same struge...

Všeč so mi, ker zgledajo take kot bi iz Marsa prišle, polne stolpičev, minaretov, grbin in kraterjev rumeno-vijoličaste barve... :rolleyes:


Ta Pravi Gobar

Živio Ivan, zanimiva gobica, nuklearna ?   Kaj drugi kaj nabirate kje - se kaj najde ?   Pa tile Pepe - Peder - čev pa podobni, kaj te to tu noter krampajo za idiotske objave z druge strani planeta ?!?
Zdaj zaliva malo po malo bo menda ja bolj začelo.Tak da kar preverjajte če nimate daleč o čem se gre, zdaj bodo morali začet Borovi glivci, Sirovke, Pšenične koprenke - Cigančki, pa razni gobani, Kostanjevke, ali kateri najde Knežje mušnice - Karželj kje ?  Ko sem bil mali pred 45 leti jih je bilo vsepovsod, zdaj pa že dolgo zaščiteni.  Enako Sneške, Turki, Dedeki etc.

Ta Pravi Gobar

Odgovarjam sam sebi, to sem danes našel ...

probst

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 08 Avgust 2024, 20:18Odgovarjam sam sebi, to sem danes našel ...
Citat od: Ta Pravi Gobar dne 08 Avgust 2024, 20:18Odgovarjam sam sebi, to sem danes našel ...

dober dan . kje si nabiral gobe?

Ta Pravi Gobar

Probst, na vrh Pohorja sem bil.  Danes pa pod zarjo, lepi Žametasti gobani, spet menda že 20 - ič so pognale na novo Zelenkaste golobice, par velikih lisičk, par nekih rumenih gobanov, precej je Fechtnerjevih tudi, še zmeraj na novo kaka Bisernica ... Ni slabo, sprehod po prekrasnih gozdovih je pa tak za vsak dan opravilo. Zanimivo kak je kar mokro skozi, potoki polni vode ... P.S. Treba bo malo shujšat  :grin: , pa kak češ na 40 stopinjah 2 meseca ... Sami mrzli sokovi iz hladilnika, sami Quatro pa Cremissimo ...