Citat od: anjica dne 12 Julij 2024, 21:04Tukaj je recept za okusno jed z gobami sirovke:evo spet sem jedla tole jed in jo res priporočam.
Pražene sirovke z zelišči in česnom
Sestavine:
500 g svežih gob sirovk
2 žlici olivnega olja ali masla
3 stroki česna, drobno sesekljani
1 žlica svežega timijana, drobno sesekljanega
1 žlica svežega peteršilja, drobno sesekljanega
Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Sok polovice limone (neobvezno)
Nariban parmezan za posip (neobvezno)
Navodila:
Priprava gob: Gob sirovk ne peremo, saj lahko postanejo vodene. Namesto tega jih nežno obrišemo s papirnato brisačo ali čopičem za gobe, da odstranimo umazanijo. Po potrebi jih narežemo na večje kose, če so gobe večje.
Segrevanje ponve: V veliki ponvi segrejemo olivno olje ali maslo na srednje visoki temperaturi.
Praženje gob: Dodamo narezane gobe v ponev in jih pražimo, dokler ne postanejo zlato rjave in mehke. To traja približno 10-15 minut. Pazimo, da jih ne mešamo preveč pogosto, da se lepo zapečejo.
Dodajanje česna in zelišč: Ko so gobe skoraj gotove, dodamo drobno sesekljan česen in sveža zelišča (timijan in peteršilj). Pražimo še približno 2-3 minute, dokler česen ne postane dišeč.
Začinjanje: Začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom po okusu. Po želji lahko dodamo še malo limoninega soka za svežino.
Serviranje: Gobe sirovke postrežemo vroče, posute z naribanim parmezanom, če želimo. Odlično se podajo kot priloga k mesnim jedem, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed z rezino svežega kruha.
Dober tek!
Citat od: Gobar Jujc dne 12 Oktober 2024, 19:45Andrej ce ti bo kaj v pomoc. jaz sem jih danes tudi pomotoma nabral, dal v slan krop potem pa popekel na ponvi. Bile so super.
Aja pa uporabi samo klobuke, beti pomoje niso ok.
Se iz kulinarike:
https://www.kulinarika.net/recepti/gobe/188/nagubana-debelonozka-cortinarius-praestans-/
Stran je bila ustvarjena v 0.117 sekundah z 19 poizvedbami.