Pozdravljeni,
Pri nas se je od vedno nabiralo kukmak, ta je veljal kot edina užitna goba (bela goba) in nikoli nismo gledali kakšne barve je. V gobarskih knjigah sem sicer prebrala, da obstaja tudi neki strupen kukmak, vendar je veljalo nekakšno mišljenje, da pri nas pa ni takega. Pred kratkim sem naletela na članek, ki je govoril o karbolnem kukmaku in postavljala so se mi nova vprašanja, pa bi prosila še za nekaj razlag, čeprav sem prebrala kar precej odgovorov. Spomnila sem se, da je veliko kukmakov, ki smo jih mi nabiralo ob dotiku z nožem postalo rumenkastih.
Tako je bilo tudi danes, ko je mož nabral nekaj kukmakov na travniku, nekaj pa ob robu gozda. Tudi danes sem ob čiščenju opazila, da je pretežna polovica gob postala ob dotiku z nožem, sem strgala /obrezovala klobuk rahlo rumenih, prav tako sem opazila rumeno barvo, ko sem prerezala bet. Potem (recimo čez 5, 10 minut) se ta barva spremenila v rožnato ali belo. Danes sem skuhala posebej tiste "rumenkaste" in tiste "rožnate". Posebnega vonja nisem zaznala ne pri čiščenju, ne pri kuhanju, le voda je bila rumenkasto obarvana.
Zanima me, če se pri karbolnem kukmaku rumenkasta barva obdrži dlje časa oz. postaja intenzivna ali zgine (kot opažam sama). Prav tako me zanima, če se pojavi ta rumenkasta barva tudi pri drugih vrstah kukmkov ali samo pri karbolnem. Prilagam dve slikici, na eni se vidi malce rumeno, ko sem z nožem podrgnila, pri drugi pa ni rumenkaste barve več opaziti. Med temi na sliki ni bilo nobenega, ki ne bi postal rahlo rumenkast ob čiščenju.
Hvala za odgovore.
Pri nas se je od vedno nabiralo kukmak, ta je veljal kot edina užitna goba (bela goba) in nikoli nismo gledali kakšne barve je. V gobarskih knjigah sem sicer prebrala, da obstaja tudi neki strupen kukmak, vendar je veljalo nekakšno mišljenje, da pri nas pa ni takega. Pred kratkim sem naletela na članek, ki je govoril o karbolnem kukmaku in postavljala so se mi nova vprašanja, pa bi prosila še za nekaj razlag, čeprav sem prebrala kar precej odgovorov. Spomnila sem se, da je veliko kukmakov, ki smo jih mi nabiralo ob dotiku z nožem postalo rumenkastih.
Tako je bilo tudi danes, ko je mož nabral nekaj kukmakov na travniku, nekaj pa ob robu gozda. Tudi danes sem ob čiščenju opazila, da je pretežna polovica gob postala ob dotiku z nožem, sem strgala /obrezovala klobuk rahlo rumenih, prav tako sem opazila rumeno barvo, ko sem prerezala bet. Potem (recimo čez 5, 10 minut) se ta barva spremenila v rožnato ali belo. Danes sem skuhala posebej tiste "rumenkaste" in tiste "rožnate". Posebnega vonja nisem zaznala ne pri čiščenju, ne pri kuhanju, le voda je bila rumenkasto obarvana.
Zanima me, če se pri karbolnem kukmaku rumenkasta barva obdrži dlje časa oz. postaja intenzivna ali zgine (kot opažam sama). Prav tako me zanima, če se pojavi ta rumenkasta barva tudi pri drugih vrstah kukmkov ali samo pri karbolnem. Prilagam dve slikici, na eni se vidi malce rumeno, ko sem z nožem podrgnila, pri drugi pa ni rumenkaste barve več opaziti. Med temi na sliki ni bilo nobenega, ki ne bi postal rahlo rumenkast ob čiščenju.
Hvala za odgovore.