Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - mareprah

#1
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2014
31 Avgust 2014, 22:16
Najlepša hvala za ažuren odgovor g. Slavko,

ko se vrnem domov, preverim ali kakorkoli porumeni tudi bet hostnega kukmaka, čeprav imam občutek da ni popolnoma nič spreminjal barve.

Lep pozdrav, Marko
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2014
31 Avgust 2014, 19:31
Pozdravljeni,
prosil bi za pomoč pri determiniranju danes nabranih gob. Vprašal bi še, glede na to da omenjate, da se žametna podvihanka je skupaj z ostalimi gobami, verjetno ne bo nič narobe, če jo samo pripravim samo ampak le npr polovico klobuka? Zgolj da jo probam ali mi je sploh všeč.

Drugo vprašanje imam predvsem z gobo, za katero predvidevam, da je odsekani kukmak. Na ranjenih mestih NA KLOBUKU rumeni, oz. potegne celo na rumeno/oranžno barvo. Nikakor ne citronasto rumena. Pri drnišču beta ne spreminja barve, tudi ko je odrezan, poškodovan ter izpostavljen zraku. Dejansko ne spreminja barve nikjer, razen ta tanka prevleka po klobučku... Trosovnica je svetlo svetlo rozaste barve. Tu bi mi bila determinacija nekako najbolj "pomembna", klobučki teh gob so namreč rahlega rumeno zelenega odtenka. V bljižini je rastla zelena mušnica, kateri se je dobro videlo, da raste iz "jajca" oz lupine, medtem ko pri teh kukmakih NIKJER ni bilo videti lupine/jajca.

Opravičujem se, da so nekatere slike pretemne, v gozdu so izgledale OK, na računalniku sedaj vidim, da bi bilo bolje slikati s fleshom.

Pred povezavami do slik bom napisal za katero gobo zgolj mislim da gre, vi mi prosim potrdite ali pa me popravite. Vnaprej hvala ter LP.

Brezov ded (tu sem kar ziher, morda le, da gre za brezovega turka):
http://shrani.si/f/1l/Ad/gB2eDPm/brezov-ded.jpg

Odsekani kukmak (na strani gobe.si ta goba ni opisana :( ):
http://shrani.si/f/3Q/c7/1jJUcUI6/odsekani-kukmak-1.jpg
http://shrani.si/f/m/18/4eqdTI4Z/odsekani-kukmak-2.jpg
http://shrani.si/f/X/SL/2RbhPZOg/odsekani-kukmak-3.jpg
http://shrani.si/f/2F/Py/34pvzGgT/odsekani-kukmak-4.jpg
http://shrani.si/f/3Z/wo/5eaGqoF/odsekani-kukmak-5.jpg
http://shrani.si/f/1t/Wd/3PUItdcd/odsekani-kukmak-7.jpg

Žametna podvihanka (tu sem precej prepričan, le problem je da jo prvič nabiram, pa bi želel biti 100% )
http://shrani.si/f/a/12y/1bZHSvCa/zametna-podvihanka-1.jpg
http://shrani.si/f/3B/Co/2hyjnowD/zametna-podvihanka-2.jpg
http://shrani.si/f/2v/d3/3PZVEX7V/zametna-podvihanka-3.jpg
http://shrani.si/f/2K/11h/Rn0zVTt/zametna-podvihanka-4.jpg
http://shrani.si/f/3e/Xc/2ywSjhvc/zametna-podvihanka-5.jpg

Zadnja goba, mislim da je neke sorte kukmak, sumim da je gozdni kukmak. Poleg tega na sliki je rasel še starejši, katerega klobuk je bil res ogromen - premera cca. 25cm. Tu so slike res temne, lahko naredim nove. Sicer pa meso na betu, tik pod klobukom oziroma tik pod trosovnico malo vleče na vijolično barvo, sicer je goba nasplošno več ali manj rjava.:
http://shrani.si/f/2X/PZ/1s6gY5i6/gozdni-kukmak-1.jpg
http://shrani.si/f/1n/qN/424bV7iQ/gozdni-kukmak-2.jpg
http://shrani.si/f/2o/nJ/3e7a4yOT/gozdni-kukmak-3.jpg
http://shrani.si/f/1O/e4/19eTw1oS/gozdni-kukmak-4.jpg
http://shrani.si/f/3O/4O/3bOqv5sp/gozdni-kukmak-5.jpg
http://shrani.si/f/1k/ys/2SRliXJD/gozdni-kukmak-6.jpg

EDIT: dodal bi še eno vprašanje, upam da nisem s svojim postom predolg.
Ko omenjate, da naj bi bila npr zelena golobica pekoča, podobno se omenja tudi pri ostalih gobah, kako se to poizkusi? Kar surovo in se potem pljune ven ali bog ne daj?

Še enkra hvala ter lp