Citat od: jevnac12 dne 17 September 2007, 15:54
Moja žena dežnike suši in iz njih dela gobjo moko. Postopek je sličen, kot se dela gobja moka iz jurčkov, le da morate paziti še na naslednje:
- sušiti dajte le tiste dežnike, ki so že ob nabiranju bili relativno suhi, torej ne premočeni zaradi dežja,
- sušiti jih morate CELE, na časopisnem papirju in v suhem prostoru ali tudi na soncu (vendar pazite, da se ponovno ne navlažijo),
- sušite jih dolgo časa, vse dokler res niso čisto suhi,
- na koncu jih v pečici, pri nizki temperaturi, osušite do stanja, ko jih stiskanjem lahko zdrobite.
Moram povedati, da je ta moka reden dodatek ženini gobji juhi in da jo, čeprav zveni neskromno, vsi hvalijo. Res pa je, da vsaka, prav vsaka gobja juha dobra.
Glede vlaganja golobic pa lahko povem, da so predvsem mlade vložene golobice izjemno okusne, pa na kakršen koli način jih vložite. Dežnikov dosedaj še nismo vlagali, zato bi bilo zanimivo zvedeti kakšne so tovrstne izkušnje.
lp IJ
Nekaj me zanima glede tega susenja marel.Kako jih ocistiti mislim povrsino klobuka kaj dol popraskat in ce se jih lahko tudi susi v susilcu za sadje