Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - winni

#1
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
20 Oktober 2019, 15:21
Prosim za determinacijo gobana:





#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
08 Avgust 2019, 19:16




Ali so to domače imenovano "turki"? Ko sem ga odlomil je najprej postal moder, nato pa siv.
#3
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
25 September 2017, 14:31
Pozdravljeni,
danes sem ob nabiranju turkov sive barve, našel še meni nepoznane gobe, ki so z vrha sicer izgledale enake kot turki, od spodaj pa drugačni.
Najbolj me je presenetil zelo prijeten vonj, nekoliko sladek kot po kakšni juhi. Domnevam pa da so neužitne, saj za razliko od turkov niso bilo nič objedene od polžov.



#4
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
16 September 2017, 20:22
Pozdravljeni, g. Slavko.
Zanima me kako prepoznati razliko med užitno "marelo" in strupenimi dežnički, kadar je goba še zaprta.
Predvsem mislim na sredinsko gobo, ki ima kar precej debel bet in velike "luske" na vrhu klobuka.

#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
11 Julij 2017, 19:31
Pozdravljeni.
Letos je kombinacija obilice dežja in neprestane visoke vlage na Goriškem poskrbela za pravi gobji razcvet v sredini julija, ki ga nismo vajeni niti v najbolj rodovitnem jesenskem gobarskem obdobju. Predvsem je veliko gobanov in turkov, ki so drugače vsaj na nižjih nadmorskih višinah zelo redki.
Spodnje slike so iz današnje bere, nabirano na območju Kolovrata (tik ob meji z Italijo) na območju 200m pa vse do 700m nadmorske višine.










Lep pozdrav.
Luka
#6
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
11 Julij 2017, 18:17
Citat od: slavko dne 11 Julij 2017, 12:10
Na prvem posnetku od zgoraj navzdol je poletni goban (Boletus reticulatus), ki je izvrstna užitna goba. Na naslednjem posnetku pa je dupainov goban (Boletus dupainii), ki je pogojno užitna vrsta gobe in v Sloveniji zaščitena vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala lepa za odgovor.

Zanima me še za sledečo gobo, z zelo izrazitim vonjem in rdečim trosovjem. Takoj po prerezu je močno pomodrela.
Sumim na Bolétus quelétii, Quelétov goban ali Bóletus frágrans, dišeči goban





Lep pozdrav.
Luka
#7
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
11 Julij 2017, 11:24
Pozdravljeni.
Današnji sprehod je nepričakovano prinesel nekaj gob.

Domnevam neke vrste jurček, babica kot rečemo mi po domače? Ali je užitna?


In še goba katere ne poznam, precej majhne velikosti:


lp
#8
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2015
12 Oktober 2015, 18:13
Pozdravljeni, preverjam pri vas, poznavalcih če je SREDINSKA goba eden izmed dedov in če je torej užitna? Predvsem nisem siguren zaradi tanjšega beta.





Našel sem tudi sledečo gobo, ki pa je ne poznam?


#9
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2014
16 September 2014, 20:15
Pozdravljeni.
Preverjam ali so to užitni rumeni ježki in če so, kako jih je najbolje vlagati (olje ali kis)?




lp
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2014
12 Maj 2014, 02:04
Današnje neurje na Goriškem je prineslo zanimivo obcestno rastje:



lp
#11
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
19 Oktober 2013, 14:03
Pozdravljeni.
Zanima me če so gobe na desni strani katera od vrst štorovk, vonj imajo podoben so mi pa malo sumljive barve. Na levi strani sem dal za primerjavo 3 "navadne" štorovke.
Se opravičujem za nepravilno poimenovanje, v naših koncih jih ločimo bolj po tem pod katerim drevesom smo jih našli.

#12
Hvala za odgovor.
Sem jih blanširal in zamrznil, porabljene bodo itak že čez kak mesec, ko bo konec vsakdanje gobarske sezone.

lp
#13
Nabiranje gob / Odg: Katare gobe so to?
30 September 2013, 20:46
Zdravo.
Ve morda kdo kateri sta gobi na levi strani slike? Naprej sem mislil da sta kakšna vrsta prašnic, vendar nista nič podobni prašnicam (na levi strani slike).

#14
Kulinarika / Zamrzovanje brezovega deda/turka
30 September 2013, 20:23
Pozdravljeni.
Vnaprej se opravičujem če se bo moja tema podvojila, vendar nikjer ne najdem kako zamrzniti brezovega deda/turka (mislim da so dedi).
Vem, da če ga prerežeš, da postane črn. Zato me zanima če je bolje da jih narežem na fetine in blanširam v vreli slani vodi da preprečim počrnenje; ali da zamrznem kar cele klobuke, brez kakšne obdelave.

;)