Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Sonček

#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
10 September 2013, 21:41
Danes sem v gozdu naletela na veliko (okoli osem do deset) prevrnjenih oz. obrnjenih in pohojenih knežjih mušnic. Očitno v naših koncih (Obsotelje) te gobe ne poznajo. No, sem se razjezila, ker je bila vsaka druga goba (od splošno poznanih do tistih bolj redkih) obrnjena oz. izruvana. Kaj je narobe z ljudmi? Če poznajo in nabirajo le gobane in lisičke, zakaj morajo vse druge gobe uničevati, tudi takšne, ki so zaščitene ...

Bi vas pa prosila, če lahko pojasnite (množični) pojav knežjih mušnic. Kako to, da kar naenkrat množično rastejo na območju, kjer prejšnja leta niso bile videne. In ali res drži, da so to izjemno redke gobe?

Hvala.
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
31 Avgust 2013, 23:18
amanita_muscaria,

ja, tudi jaz sem bila presenečena, ko sem zagledala te gobe. Sicer priznam, da nabiram samo marele, gobane in lisičke ... Te poznam. Sploh v naših koncih mislim, da knežje mušnice niso prav poznane. Pa še dobro. Bodo vsaj o(b)stale (ker so baje prav redke).

Lp
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
31 Avgust 2013, 18:24
Na območju Obsotelja se je tudi že začelo.  ;) Danes sem našla nekaj gobanov (žal so kar precej črvivi). Eden tahta kar 620 g. No, ta na srečo ni preveč črviv (mi lahko napišete za katero vrsto gre?). Sem pa na našem koncu prvič oprazila tudi knežje mušnice oz. karželje. Teh gob nisem nikoli nabirala, ker jih tudi nisem poznala. Sicer pa so tako ali tako zaščitene. Prilagam povezave do fotografij. Prosim, da
me popravite, če se motim v poimenovanju.

Lp

http://shrani.si/f/3N/Ea/POc9YLJ/goban.jpg
http://shrani.si/f/2G/fo/49DgoU0/karzelji.jpg
http://shrani.si/f/2X/SM/1ecgoaCA/knezja-musnica.jpg


#5
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
30 Avgust 2013, 22:09
Sem opazila, da sem poslala nepopoln link. http://shrani.si/f/M/bo/3uZEkcJ4/gobe2.jpg

Vse te gobe sem nabrala na istem mestu. V bližini so bili tudi ogromni gobani, žal že tako stari in črvivi, da niso bili prepoznavni. Sem pa opazila, da je eden imel rdečkast bet.

Zanima me, kako najlažje ločiti polstenke od gobanov (vem, da je na fotografiji - skrajno levo goban, sicer ne vem, katera vrsta, za ostale tri pa nisem sigurna ...)

Hvala za odgovor.
#6
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
30 Avgust 2013, 19:36
Pozdravljeni,

prosim za pomoč pri determiniranju sledečih gob.

Hvala!

http://shrani.si/f/I/JU/3PvDYIKo/gobe1.jpg
tp://shrani.si/f/M/bo/3uZEkcJ4/gobe2.jpg