Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - vouhca

#1
Nabiranje gob / Odg: Katare gobe so to?
14 Oktober 2012, 19:19
Dodajam še preostale slike in se zahvaljujem za čas in voljo.
LP
Vouhca
#2
Nabiranje gob / Odg: Katare gobe so to?
14 Oktober 2012, 19:12
Danes pred Rakitno sva v pol ure nabrala dve košari sirovk in polževk, par štorovk - večina je bila že močno prevelikih, gobanov ni bilo, ostalih gob razen zelene mušnice pa žal nisva poznala. Ker sem sveža gobarka, me je množica različnih gob osupnila.
Prilagam nekaj slik in lepo prosim za identifikacijo. Izjemno lepe so bile povsem vijolične gobe, tudi bet je bil ob prerezu povsem vijoličen, potem je potemnel. Na zgornji tretjini beta je komaj opazen oranžen obroč - kot bi jo nekdo posul z oranžnim prahom, vonj me spominja na vonj kukmaka. Klobuk je na otip žameten !
Potem sem našla gobo z rjavim,dokaj sluzastim klobukom, katere lističi in meso v sredini je bilo blede vijolične barve. Pa cel kup nekakšnih trobent žoltooranžne barve, ko je posijalo sonce so bile zelo lepe. Pa večje bele gobe s podvihanim robom, ki so rasle skoraj v zemlji, pa male gobice z rjavim spodvihanim sluzastim klobukom prevera do dva cm...
Marsikje so bila tla posuta z malimi grivami - kot bi bila kosmata. Žal sem imela s seboj le telefon za slikanje.
#3
Nabiranje gob / Odg: Katare gobe so to?
08 Oktober 2012, 12:48
Res hvala za vaš odgovor. Vaša spletna stran je enkratna.
Dobro poznam le kakih 10 vrst gob in prinešene gobe raje proč vržem.  Posebno ker te polževke ne dišijo preveč lepo, ko jih skuhaš v vodi.
Kar nekaj primerov zastrupitve z zeleno mušnico poznam,ki so končali v bolnišnici, potem ko so jedli že pripravljene panirane "marele", prinešene od soseda...
Lep dan s prašnico izpod Debelega vrha,
Vouhca
#4
Nabiranje gob / Odg: Katare gobe so to?
08 Oktober 2012, 08:42
Preveč neučakana, da bi počakala na jutro. Prilagam dnevne posnetke.
LP
#5
Nabiranje gob / Odg: Katare gobe so to?
07 Oktober 2012, 22:12
Lep pozdrav,
soseda mi je prinesla gobe in rekla naj jih vložim, da so boljše od jurčkov. Ne ve pa imena... ???
Nabrala jih je na Mašunu. Največja goba med nabranimi ima premer 7 cm, zlatorjave so, proti robu klobuka, ki je pri mlajših bolj uvihan navznoter, svetlejše. Lističi, ki naraščajo pravokotno so pri povsem belem betu beli in hitro preidejo v nežno marelično barvo, tudi meso v klobuku prehaja iz belega beta v marelično, vonj pa je sladkast, ja, skoraj mareličen... Slika je "nočno" slaba, pa vseeno prosim za pomoč - je vrsta golobice ? 
Hvala za odgovor.