Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Vitez

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2012
30 September 2012, 13:59
POZIV K REŠEVANJU PROBLEMA SMETI

Spoštovani, pravkar sem iz gozdov na Pohorju. Situacija je porazna.

Gospod Slavko, obračam se na vas in vse na tem forumu. Kot zelo redni bralec tega foruma sem se opogumil in apeliram na vsa gobarska društva in posameznike, da nekaj ukrenemo. Gobarjenje na Pohorju se spreminja v ekološko barbarstvo.

NA POHORJU JE VEČ SMETI, KI JIH GOBARJI PUŠČAJO ZA SABO, KOT JE GOB.

Kakšne lušte še ima nabirati gobe med samimi pločevinkami, plastenkami, plastičnimi kozarci, steklenicami, alu folijami, PVC posodami za olje in drugo nesnago? Bolj vzgojeni gobarji se celo potrudijo in kakšno pločevinko zarinejo v štor, da bi bila manj vidna. Resnično vrhunski dosežek bontona!

Večino tega smetja za sabo puščajo nevzgojeni, nekultivirani in primitivni gobarji, manj drugi obiskovalci.

K temu prištejmo še, da večina gobarjev, kot ste opozorili tudi na tem forumu, uporablja navadne PVC vrečke, niti ne uporablja nožev. O brcanju gob ste že dosti napisali.

Zato predlagam, da gobarska društva nemudoma pristopijo k reševanju problematike:

--- vsak gobar naj začne nabirati ne le gobe, ampak tudi smeti za drugimi gobarji. Sam to že počnem - ni druge rešitve! Pravo košaro vzemite s sabo za gobe, pvc vrečko za ostale smeti.

--- ko vidite gobarja in druge obiskovalce gozda, da za sabo egoistično in primitivno smetijo, jih na to opozorite. Prijazno, ampak mislite si svoje! Prijazna beseda zaleže, tudi če je ob vas kreten (običajno je). Če pa ne bo zaleglo, jim povejte svoje.

--- gobarje opozarjate na neumen promet, ki si ga privoščijo. Danes sem srečal avtomobile, parkirane na polovici asfaltne ceste pri Treh kraljih, pa tudi take, ki vozijo 'rikverc' po sto metrov in več - mimo mene, ko peljem mimo. Prostaške primitivnosti ni konca. Da o hoji sredi ceste ne govorim - nekateri se radi razpištolijo, njihov je ves svet, lahko poberejo vse gobe in lahko smetijo, kjer jim paše.

--- gobarje, ki pretiravajo s količinami nabranih sadežev, prijazno opozorite na zakonske predpise in določila. Gozdovi niso za smetenje in izživljanje nad darovi narave. Razumem, da kdo od nabiranja tudi živi in gobe prodaja. Toda večina nabere več, kot sploh rabi - da izpade frajer.

--- društva naj organizirajo očiščevalne akcije v gozdovih. Brez tega ne bo šlo, ker bomo sicer čez nekaj let gobe pobirali le še med pločevinkami žejnih prostakov, ki za to, da se lahko pred sorodniki hvalijo s svojimi "jureti", nimajo nobene meje kazati svojo nevzgojenost in nizko kulturo.

Hvala, da ste prebrali in hvala za odgovore vsem na tem forumu. Prisrčen pozdrav!