Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - ksenijabb

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2014
24 September 2014, 20:18
Ta Pravi Gobar,
mogoče je bila med prašnicami kakšna, ki je sicer užitna, vendar ima neprijeten vonj ( ne vem točno, kako se ji reče, zdi se mi, da je hruškaste oblike)! Bo Slavko bolje vedel!

Lep gobarski pozdrav!
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2014
07 September 2014, 10:55
Nekateri cigančkom pravijo šampioni! Tudi moja teta na Koroškem jih tako imenuje! Lep gobarski pozdrav!
#3
Nabiranje gob / Odg: Najboljša knjiga
23 Avgust 2014, 11:00
Pozdravljena, gobarska klapa!

Tudi v knjižnicah se da izposoditi zelo kvalitetne knjige o gobah!

Ivec Zlatko: Gobe 1
Arzenšek, Bojan
Tratnik, Bogdan
Malovrh, Božo    : Slovenski gobarski vodnik
Vrhovec, Branko : Zdravilne gobe Slovenije in 100 okusnih gob
Gminder, Andreas Böhning, Tanja : Katera goba je to?
PoglBielli, Ettore Narava na dlani, Gobe na Slovenskem : [žepni vodnik]
Garnweidner, Edmund Gobe : žepni gobarski vodnik
Arzenšek, Bojan
Tratnik, Bogdan
Malovrh, Božo :Naše gobe
Poler, Anton: Veselo po gobe

In še več se najde!
Lep gobarski pozdrav
                                  knjižničarka in gobarka

Ksenija
#4
Kulinarika / Odg: Zametni goban, kaksen recept?
23 September 2013, 20:17
Citat od: mimimimi dne 23 September 2013, 19:38
Kar vložite jih, ne bo vam žal. Iz mojih izkušen vam samo svetujem, da vlagajte pri malo večjih žametnih gobanih
samo glavice in mogoče, kak centimeter peclja (od glavice navzdol), ker so bolj trdi. Mladi so uporabni celi.
Nam so res zelo dobri. Pa dober tek. Še en nasvet, jaz vse kar vlagam od zelenjave do gobic, da vakum naredi svoje,
vse vroče kozarce, ko jih zaprem, obrnem navzdol, na pokrov čez noč, drugi dan pa obrnem. To je najbolj sigurno,
da pokrov deluje sigurno. Lepo bodite.

Hvala, tudi vam lep večer!
#5
Kulinarika / Odg: Zametni goban, kaksen recept?
23 September 2013, 18:12
Citat od: mimimimi dne 23 September 2013, 17:19
Žametni goban je zelo okusen. Svetujem vam, vsaj jaz delam tako že dve leti, ko voda zavre, jih dam v vrelo vodo, ko začno vreti,
poberem sproti pene, ki se naberejo, pustim 5 minut, da vrejo, nato jih odcedim in v cedilki splahnem pod tekočo hladno vodo.
Hladne nato dam v vrečke in v skrinjo. To je vse. So pa zelo dobri tudi vloženi. Enako, prekuham na enak način, le da vodo solim.
Jih nadevam v kozarčke in prelijem s mešanico (1/3 razmerje voda, kis, še malo solim in dodam cel poper). So zelo okusni.
Pa dober tek.

Hvala za odgovor! Odgovorili ste mi tudi glede vlaganja teh gobanov! me zelo veseli, da jih lahko vlagam! Lep pozdrav!
#6
Kulinarika / Odg: Zametni goban, kaksen recept?
23 September 2013, 16:52
Hojla!

Do včeraj sem žametne gobane le občudovala v njihovem naravnem okolju, nekako sem imela "rešpekt" pred njimi, kar se tiče okušanja in "prehranjevanja" z njimi! Včeraj in danes pa sem našla izredno lepe primerke in kar veliko, zato prosim za pomoč: kako jih shraniti. Jaz sem jih včeraj kuhala pol ure, ohladila in dala označene v zmrzovalnik. Je tako prav, ali mi priporočate kako drugače. Zanima me tudi ali se s kuhanjem res uničijo vse "slabe lastnosti", ker zdravje je le zdravje!
Lep gobarski pozdrav!
#7
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
20 September 2013, 08:08
Suzana, to je borov glivec, zelo dober v vseh gobjih jedeh! Čeprav je malce zamudno čiščenje, pa s svojim okusom to povrne! Lep jesenski pozdrav!
#8
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
20 September 2013, 08:06
Citat od: slavko dne 19 September 2013, 20:33
ksenijabb, na posnetku je definitivno en od gobanov (Boletus). Na sliki ni dovolj informacij za boljšo določitev. Verjetno je trosovnica rumene barve. Če je tako, poskusite košček - če ne greni, v lonec z njim.

Lep pozdrav,
Slavko
Da, trosovnica je rumene barve! In ne greni! Hvala, Slavko! Lep dan želim!
#9
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
18 September 2013, 17:55
http://shrani.si/f/1Q/7K/1gDiILqy/goban-kateri.jpg

Zanima me, kateri goban je to? Mogoče preprosti goban? Klobuk je žametno rjav, trosovnica in meso je nežno rumene barve!  Bet je zunaj rumenkast, znotraj bel! Ima zelo močan vonj, ki ob kuhanju postane nežen!
Lep gobarski pozdrav!
#10
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2013
17 September 2013, 09:22
Borov glivec je fantastičen v vseh gobjih jedeh, prav tako kostanjevka, cigančki (pšenična poprhnjenka)...Dober tek želim in lep gobarski pozdrav!
#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
12 September 2013, 11:23
Vrtna bučka, v tem primeru mislim na prave divje svinje :D
Saj drugače sem jih kar našla, sedaj pa moram pazit kje hodim! Bo že bolje čez čas, sedaj sem komaj 3 mesece po operaciji! Ko gledam vse te fotke krasotic, sem kot mali bernardinec - sline se mi kar cedijo... :'(. Pa saj se bo tudi meni gobja sreča nasmehnila!
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
12 September 2013, 10:12
 Optimizem do ušes, pa da vidimo, koliko jurčkov je počakalo! ::)
Tudi na Gaju nad Mariborom je precej razrito, divje svinje so imele žurko kar na velikem območju!
Vendar mislim, da niso našle nič kaj juretov! ;D Me zanima, kdaj so najbolj dejavne? Da se jim izognem, ker ne bi rada bežala pred njimi ( je za mano op. hrbtenice). Upam, da bom našla kaj gobic  za vsaj kako juhco, ko ne morem zaenkrat hodit po jako neravnem terenu! Angeli gobarjev naj se me usmilijo in mi "posadijo" nekaj jurčkov pred nos! ::)
Lep gobarski pozdrav!
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
08 September 2013, 11:31


Pozdrav vsem strastnim gobarjem ter ljubiteljem narave!
Na včerajšnjem sprehodu po gozdu naletela na to lepotico! Raste na kostanjevem štoru!
Drugače v gozdu suho kot poper ( Gaj nad Mariborom).
#14
Nabiranje gob / Odg: gobarjenje 2011-2del
25 Oktober 2011, 10:08
Tako se govori, Martin.
#15
Nabiranje gob / Gobarjenje
06 Avgust 2011, 21:36
Pozdravljeni!
Čestitke vsem gobarjem za čudovite "najdbe". Zanima me rast gob Na Šmartnu na Pohorju ter Tinju in Cerkvenjak! Lep pozdrav Ksenija