Pozdrav. Vem, da se o okusu ne debatira ampak vseeno me muči in moram. Včeraj sem jeden rižoto z užitnimi sirovkami. Na isti način pripravljam tudi z jurčki ali mešanimi. Moram povedat,d aje bla rižota totalno zanič. Stran vržena goba, izgleda, da ni vsaka dobra na vse načine. Ista rižota je z jurči zelo okusna. Zanima, me če mislite, d abi ble same lupljivke ali same polstenke bolj okusne v rižoti glede na to, da so sorodnice gobanom? Da ne bo pomote, sirovke so mi dobre pečene in mešane.
Uzitna sirovka je vsaj po moji presoji najboljsa na hitro pripravljena. Ce se jo predolgo cmari nekoliko pogreni. Enako grenijo tudi zamrznjene.
Sam jih imam namen jutri uporabiti za v pico, ker jih zadnje dni zmeraj prinesem domov in jih pac moram porabiti sveze, pa me enako skrbi,
da bodo pokvarile okus pice.
Morda se je najbolje preprosto vzdrzati in pobrati le nekaj mladih primerkov - toliko kolikor jih lahko porabimo tisti dan,
ceprav jih je kot listja in trave, kar zadnje case tudi prakticiram.
Zmeraj pa obstaja moznost, da poberemo smrekovo sirovko, vsaj jaz jih tezko locim, ki pa je ze sama nagnjena nekoliko na grenko stran.
daj na pico jurčke. 100x boljša bo kot z šampinjoni. sirovk ti ne priporočam. Pizza z jurčki je pa tako dobra, da bi lahko samo testo in jurčke jedel.
Ma, sirovke zato, ker jih pac moram ponucat. Razmisljam, da jih kar surove vrzem gor, morda minutko prej na maslu.
Sicer pa na pico ponavadi dajem precej boljse gobe od jurckov, le da teh letos ni ravno v izobilju.
katere so pa precej boljse od jurčkov? jaz take se nisem jedel. enkrat davno sem probal blagvo ampak se ne spomnim okusa
Sirovke so prima tudi s smetano in jajci - a pod pogojem, da jih ne prižgeš, saj pogrenijo.
Naj pa so take mešane, meni & otrokoma neprimerno boljše kot sami jurčki...
Pozna kdo okus od macesnovih lupljivk? tukaj pri nas jih je ogromno.
Macesnove lupljivke imajo podoben okus kot gobani, le da morda nekoliko manj izrazit...
Macesnove lupljivke so bomba! Krasna gobica, predvsem z jajci. Meni osebno takoj za jurčki! Če pa govorimo o sirovkah, pa so to edine gobe, za katere moji dekleti, ki sta v razredni stopnji trdita, da so najboljše gobe na svetu! To so res dobre gobe, vendar samo na en način: prepražene na maslu, ponavadi s kruhom. Če jih tako dodaš v gotov rižoto (druga možnost), potem so res krasne - ene najboljših gob! Drugače pripravljene so trde in grenke. Zmrznjene so katastrofa - popolnoma zanič! Ni vsaka goba za vsako jed! Še enkrat: prepražene na maslu, s kakršnokoli prilogo in sveže.... tako se skrijejo tudi jurčki in celo karžlji! Ena najboljših gob! Pa nikar ne pretiravajte s količino, saj je po mojih izkušnjah kar precej težka goba (recimo kot poprovka). Jaz jih jem približno tako kot tople ocvirke (količinsko), da potem nimam težav! Dober tek!
Kaj pa kozjenogi mesnatec? Kakšen okus ima? Nekateri na forumu pravijo, da so zelo dobre. Vložene v kisu ali kako drugače razvijejo svoj najboljši okus?
Kozjenogi mesnatovec je vsestransko uporabna goba. Dober je med drugim drobno narezan in prepražen na oljčnem olju, pa zaradi trdnejšega mesa včasih tudi zmlet v omaki...
Sem probal sirovke na en poseben način, kot jih čislajo ponekdod, zlasti v južni Ameriki. Obstaja nižja gliva, zaradi katere se lustiči gobe spojijo in delujejo luknjičasti kot pri cevarkah. To bi naj bila posebna delikatesa. Pa se je izkazalo, da imajo samo manj okusa kot običajne sirovke. Mogoče pa je več vrst teh plesni...
Citat od: klavir dne 04 Oktober 2020, 17:34
Sem probal sirovke na en poseben način, kot jih čislajo ponekdod, zlasti v južni Ameriki. Obstaja nižja gliva, zaradi katere se lustiči gobe spojijo in delujejo luknjičasti kot pri cevarkah. To bi naj bila posebna delikatesa. Pa se je izkazalo, da imajo samo manj okusa kot običajne sirovke. Mogoče pa je več vrst teh plesni...
Klavir, a nam zaupaš kako jih pripraviš?
Včeraj jih je žena popražila in dala na pico - proti mojim pričakovanjem! Dobro!
LP
Nič kaj posebenega - na olju sem jih spekel...
Še nekaj je potrebno omenit v tej temi, da ne bo kdo prestrašen: krepka porcija sirovk se pozna tudi na koncu prebavne poti, na obeh izvodilih = po barvi in vonju :)
Sirovka je meni skoraj najboljša goba. Recept preprost... Na svežo gobo malo soli in popra, pečeš na maslu (približno 5 min na vsaki strani) vmes lahko tudi malo pokriješ. To je to. Pa še maslo malo s kruhom popivnaš, skoraj bolje kot same gobe. :D
odlično za tole temo. tudi jaz jih zadnje čase najdem res veliko svežih nič piškavih, zadnjič celo košaro na travniku pred hišo.. pa sem jih posušil pa zgledajo grozno, vonj imajo grozen, tudi sveža z jajčki me ni preveč prepričala, mogoče sem jo preveč tenstal se ne spomnim. glede na to da jih veliko raste v mojih koncih, bom probal še ta 2 recepta iz te teme, na hitro prepražena na pici in s soljo in poprom, pa da vidim..
Po mojih izkušnjah se sirovka ne shranjuje najbolje - zmrzuje in suši sploh ne, možno jo je vložiti in nekaterim je zelo všeč, meni pa so skoraj vse druge vložene gobe boljše.
Kar se pa priprave tiče, pa mi mešane z drugimi gobami niso všeč, z jajcem tudi ne, zelo dobre pa so na maslu prepražene. Tako jih pražim, dokler ne povre vsa voda, drugače so grenke. Solim čisto na koncu. Ne dodajam nič drugega. Tako so potem dobre s kruhom, ali pa če to vmešaš v riž, tudi pražen krompir. Nekateri jih pripravljajo tudi s sirom, celo z gorgonzolo...
Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi, da niso vse sirovke enako dobre. Včasih nabašeš na kakšno grenkejšo vrsto, ali pa ima neprijeten vonj...
LP
Citat od: anjica dne 12 Julij 2024, 21:04Tukaj je recept za okusno jed z gobami sirovke:
Pražene sirovke z zelišči in česnom
Sestavine:
500 g svežih gob sirovk
2 žlici olivnega olja ali masla
3 stroki česna, drobno sesekljani
1 žlica svežega timijana, drobno sesekljanega
1 žlica svežega peteršilja, drobno sesekljanega
Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Sok polovice limone (neobvezno)
Nariban parmezan za posip (neobvezno)
Navodila:
Priprava gob: Gob sirovk ne peremo, saj lahko postanejo vodene. Namesto tega jih nežno obrišemo s papirnato brisačo ali čopičem za gobe, da odstranimo umazanijo. Po potrebi jih narežemo na večje kose, če so gobe večje.
Segrevanje ponve: V veliki ponvi segrejemo olivno olje ali maslo na srednje visoki temperaturi.
Praženje gob: Dodamo narezane gobe v ponev in jih pražimo, dokler ne postanejo zlato rjave in mehke. To traja približno 10-15 minut. Pazimo, da jih ne mešamo preveč pogosto, da se lepo zapečejo.
Dodajanje česna in zelišč: Ko so gobe skoraj gotove, dodamo drobno sesekljan česen in sveža zelišča (timijan in peteršilj). Pražimo še približno 2-3 minute, dokler česen ne postane dišeč.
Začinjanje: Začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom po okusu. Po želji lahko dodamo še malo limoninega soka za svežino.
Serviranje: Gobe sirovke postrežemo vroče, posute z naribanim parmezanom, če želimo. Odlično se podajo kot priloga k mesnim jedem, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed z rezino svežega kruha.
Dober tek!
evo spet sem jedla tole jed in jo res priporočam.
Citat od: yyyeb dne 30 September 2017, 11:18Pozdrav. Vem, da se o okusu ne debatira ampak vseeno me muči in moram. Včeraj sem jeden rižoto z užitnimi sirovkami. Na isti način pripravljam tudi z jurčki ali mešanimi. Moram povedat,d aje bla rižota totalno zanič. Stran vržena goba, izgleda, da ni vsaka dobra na vse načine. Ista rižota je z jurči zelo okusna. Zanima, me če mislite, d abi ble same lupljivke ali same polstenke bolj okusne v rižoti glede na to, da so sorodnice gobanom? Da ne bo pomote, sirovke so mi dobre pečene in mešane.
Pozdrav! Se popolnoma strinjam, da ni vsaka goba dobra za vse jedi. Lupljivke in polstenke so sicer sorodnice gob, ampak imata precej drugačen okus in teksturo, kar lahko vpliva na rižoto. Lupljivke so po mojem mnenju bolj nežne in bi lahko bile okusne v rižoti, saj ne preveč prevzamejo okusa. Polstenke pa so bolj mesnate, kar mogoče malo premočno izstopa v takšnem jedu, sploh če jih kombiniraš z nečim nežnejšim. Ampak na koncu je vse stvar okusa! Se strinjam, da so jurčki zakon v rižoti.