Pozdravljeni
Včeraj v nedeljo sem nabiral gobe na Pohorju. Nekje na višini 600 mnv sem našel dokaj veliko gobo (cca. pol kile težko) za katero nisem prepričan ali je prava ali ne. Goba lepo diši, na prerezu ne menja barve. Najdena v smrekovem gozdu med posekanimi vejami po spravilu lesa. Prosim če mi lahko kdo pomaga saj mi jo je težko zavreči.
Na posnetkih je žametni podvihanec (Tapinella atrotomentosa), užitna, primeren za mešanje z drugimi vrstami gob.
Lep pozdrav,
Slavko
Pozdravljen Slavko najlepša hvala za hiter odgovor. Kot vidim ste dober poznavalec gob saj velikokrat odgovarjate gobarjem.
Torej je goba užitna in jo lahko uporabim.
Omenjate, da je primerna za mešanje z drugimi gobami, kaj pa kot samostojna jed npr. juha ? (ali npr. rižota) saj je goba kar velika in težka.
Hvala že vnaprej za odgovor
Okus gob je individualna zadeva. Kar je enemu všeč, drugemu ni. Za žametni podvihanec velja, da ni najbolj kakovostna vrsta gobe. To je razlog, da ga je treba mešati z drugimi vrstami. Seveda pa ga lahko poskusite tudi kot samostojno jed.
Lep pozdrav,
Slavko
Pozdravljeni!
Ali lahko kdo identificira tole gobo? Mislim da gre za Bolétus pseudorégius, lepi goban. Prilagam sliko na naslednji povezavi
https://docs.google.com/file/d/0By20oI6WOIzfNTJxZWxjWktwTTA/edit (https://docs.google.com/file/d/0By20oI6WOIzfNTJxZWxjWktwTTA/edit)
Na posnetku je hrastov turek (Leccinum quercinum), užiten. Ko ga boste prerezali, bo na zraku potemnel.
Lep pozdrav,
Slavko