Prosim za identifikacijo gobe! Klobuk je rdečkastorjav, bet na nekaterih mestih, zlasti pri klobuku rahlo porjvaji ali pordeči. je goba užitna?
Hvala,
katja
Mislim, da ste našli Žametni goban (Boletus erythropus), http://www.gobe.si/Gobe/BoletusErythropus. Na sliki je nekoliko star primerek, a se vidi, da nima mrežice. Ob prerezu bi moral takoj pomodreti. Pri kuhanju se povrne svetlejša barva. Na Pohorju raste veliko takšnih gobanov.
Goban je pogojno užiten. Pred uporabo ga je treba prekuhati.
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala za odgovor! Po prerezu goba ne pomodri!
Lp,
Katja
Morda je goban že prestar ali presuh in ne pomodri iz tega razloga.
Gobani z rdečo trosovnico so v glavnem pogojno užitni, a tudi strupeni, kot npr. Vražji goban, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusSatanas ali Volčji goban, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusLupinus. Na tej povezavi, http://www.gobe.si/Mikologija/Boletus, si lahko ogledate cel rod gobanov.
Lep pozdrav,
Slavko
Rdeča barva je dokaj neizrazita na tej sliki. Saj ni samo odsev...ali pač?
Klobuk gobe je zelo temno rjav, vendar za odtenek vleče na rdeče, ni izrazito rjave barve kot navaden goban. Tudi bet gobe je za odtenek potemnjen, ni čisto bel kot je jurčkov. Vsekakor ne spominja na volčji ali vražji goban, tudi tako izrazito rdečega beta nima, kot ga ima žametni goban.
Kaj pa trosovnica? je olivno-zelena, ali kako drugače?
Je olivno zelena, ampak prav tako vleče malo na rdečo barvo.
Določanje starejših primerkov gob je nekoliko problematično. Na spletni strani so slike gob, ko imajo najbolj razpoznavne znake.
S pomočjo mikroskopa bi lahko zelo natančno ugotovili za katero vrsto gobana gre. Če želite, lahko košček trosovnice posušite in nam pošljete na naslov našega društva. Goba je suha takrat, ko se pod pritiskom med prsti lomi.
Lep pozdrav,
Slavko
Hvala za pomoč!
LP
Pri tako majhni sliki, kaj več kot to, da je goba goban težko trdimo. Mene osebno bolj spominja na borovega gobana - seveda starega.
Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek