<< Grifola frondosa - velika zraščenka (Maitake) | Zdravilna moč gob | Ganoderma lucidum - svetlikava pološčenka (Reiši) >>
Smrdljivi mavrahovec je pri nas dokaj pogosta goba. Spada v zelo staro vrsto, ki izvira še iz mezozoika. Podoben je ginsengu in nekaterim vrstam čebel, mravelj in kač, in sicer po tem, da so vse te rastline in živali razvile posebne biološko dejavne snovi, ki so jim pomagale preživeti v ekstremnih pogojih. Te snovi so krepile imunost in odpornost proti boleznim ter so odvračale plenilce. Vzhodnjaška medicina gobo uporablja za povečanje nespecifične odpornosti organizma, goba spodbuja protitumorsko imunost ter deluje protivnetno, celilno in protibolečinsko. Mazilo iz gobe uporabljajo proti mnogim boleznim na nogah, med drugim proti kronični venski insufienci (krčnim žilam), vnetju, diabetični okvari žil ter za zdravljenje kemičnih in toplotnih opeklin.
Ruska poročila navajajo, da so mazilo uporabljali v primerih nekaterih ginekoloških bolezni, med drugim benignih in rakastih sprememb na maternici in jajčnikih ter pri raku na dojki. Zdravila proti raku iz mavrahovca izdelujejo tudi v Latviji. Sok je mogoče zaužiti, dati v injekciji, uporabiti v mazilu, da prodre v kožo, ali v svečkah. Sok rakastih celic ne uniči neposredno. Rakaste celice živijo v okolju, kjer so tudi makrofagi; po dodajanju soka jih začnejo makrofagi uničevati. Mavrahovčev sok torej aktivira makrofage. Zato velja za biostimulacijsko snov, ki aktivira imunski sistem. Med njegovimi koristnimi učinki navajajo stimulacijo celic T, stopnjevanje dejavnosti naravnih celic ubijalk, protistresni adaptogeni učinek in protitumorsko delovanje.
Za uživanje so primerne mlade gobe, ko so še v jajčastem ovoju. Na Kitajskem jih denimo deset dni namakajo, nato iztisnejo in tekoči izdelek uporabijo za zdravljenje.
Strani, ki se vežejo na to stran:
Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!