<< Tricholoma basirubens, žarobetna kolobarnica | Gobe | Tricholoma bufonium, krastačja kolobarnica >>
Tricholóma bresadolánum Clémençon (1977)
Rod: Tricholoma - kolobarnice
ZNAČILNOST: klobuk je svetlo siv in brez vijoličnih odtenkov, kot pri podobnih Tricholoma - kolobarnice ter ves prekrit s temnimi vlaknatimi luskami, tudi bet je enake sive barve in prekrit z luskami, meso pa je po okusu zelo pekoče.
KLOBUK: 5-12 cm, precej mesnat, sprva zvonasto izbočen, pozneje razprt s široko grbico na temenu, svetlo siv, brez vijoličnih odtenkov, ves prekrit z nekoliko temnejšimi vlaknatimi luskami, rob sprva podvit, pozneje valovit in natrgan.
TROSOVNICA: lističi so sivkasti in s temnejšimi, skoraj črnimi točkami na prostem robu, srednje gosti, različno dolgi, široki, precej debeli, ob betu zaokroženi.
BET: 5-8 x 1-2 cm, enake sive barve kot klobuk, prekrit s temnejšimi vlaknatimi luskami, valjast.
MESO: sivo, v betu vlaknato, neznačilnega vonja, okus je najprej grenak, nato pa zelo pekoč.
TROSI: 6-9 x 6-7 µm, skoraj okrogli, s kapljico v notranjosti, gladki, trosni prah je bel.
RASTIŠČE: raste samo v listnatem gozdu, pretežno pod hrasti, jeseni, manj pogosta.
Čas rasti: -X-XI-
UPORABNOST: neužitna, zelo pekoča, ponekod jo imajo za strupeno, povzroča prebavne motnje.
PODOBNE VRSTE: Podobna je Tricholoma virgatum, pekoča kolobarnica, ki jo po zunanjosti zamenjujejo tudi s sivko oz. Tricholoma portentosum, zimska kolobarnica. Mlade Tricholoma sciodes, pogubna kolobarnica imajo na sivem drobno luskastem klobuku vijoličasti odtenek, ki pozneje izgine, prosti rob lističev pa je črno rjavkast, okus je najprej grenak, nato pa pekoč. Tudi Tricholoma pardinum, pegasta kolobarnica ima siv drobno luskast klobuk, vonj in okus po moki, ni pekoča, a je kljub temu strupena.
Foto: users.skynet.be
SINONIMI:
Priprava opisa: Miro Šerod
Strani, ki se vežejo na to stran:
Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!
SGS2020: 2691