<< Phylloporia ribis, ribezova plutačevka | Gobe | Phylloporus rhodoxanthus, rdeči prekatnik >>

Phylloporus pelletieri, (rdečkasti prekatnik)

Phylloporus pelletieri (Lév.) Quél. (1888)
Rod: Phylloporus - prekatniki

Phyllóporus pelletiéri, (rdeči prekatnik)
Phyllóporus pelletiéri - užitna (rdeci prekatnik)

ZNAČILNOST: čeprav ima pod klobukom lističe, spada med gobe s cevasto trosovnico, zlato rumeni lističi so med seboj prekatasto povezani (od tod tudi ime roda gobe!), rdečkast do rdeče rjav žametast klobuček pa izgleda kot kakšna goba iz rodu polstenk Xerocomus - polstenke. Prvi ga je opisal francoski mikolog Léveillé, Quelet pa je pozneje določil rod. Vrsta postaja ogrožena zaradi sečnje gozdov in krčenja habitatov in bi jo bilo dobro uvrstiti na rdeči seznam, kakor so jo v nekaterih evropskih državah.

KLOBUK: do 8(10) cm premera, polkrožen oz. kupolast, kasneje izbočen in končno zravnan, nebleščeč in sprva z žametasto teksturo, kasneje postane gol, je rdečkasto rjav ali opečnate barve, včasih temen, star je rjavkast in ima nagrbano površino, spodnja stran klobuka ima lističe namesto por, rob je rahlo podvihan, s starostjo postane oster in naguban.

TROSOVNICA: lističi so svetlo rumeni do zlato rumeni, široki in debeli ter pripeti na bet, voskasti, med seboj so žilnato povezani in tvorijo prekate ter predstavljajo vmesno stopnjo razvoja med lističasto in cevasto trosovnico.

BET: 4-8 cm visok, 1-2 cm debel, valjast, poln, proti dnišču zašiljen oz. zožen ali skoraj korenast, upognjen ali ekscentričen, rumen, kasneje rdečkasto rjav oz. pokrit z zelo drobnimi rdečkastimi do rdečasto rjavimi zrnci.

MESO: belkasto-rumeno do rumenkasto, pod povrhnjico rožnato do rjavkasto rdeče, na zraku se barva ne spremeni, prijetnega okusa in neizrazitega vonja.

TROSI: 10-14.5 x 4-5 µm, valjasto elipsoidni do vretenasti, gladki, rahlo bradavičasti, trosni prah je bledo rjav do olivno rjav.

RASTIŠČE: raste v starih listnatih in mešanih gozdovih, predvsem pod bukvami, v iglastih gozdovih pod jelkami in bori, tudi v gorskem in podalpskem svetu, na kislih ali na peščenih tleh, posamič ali skupinsko po dva ali trije skupaj, poleti in jeseni, redka goba.
Čas rasti: -VI-VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: užitna.

SINONIMI: Agaricus difformis subsp. pelletieri (Lév.) Britzelm. (1879), Agaricus paradoxus Kalchbr. (1874), Agaricus pelletieri Lév. (1867), Clitocybe pelletieri (Lév.) Gillet (1874), Flammula paradoxa (Kalchbr.) Sacc. (1887), Naucoria paradoxa (Kalchbr.) Mig. (1912), Paxillus paradoxus (Kalchbr.) Cooke (1876), Paxillus pelletieri (Lév.) Velen. (1920), Phylloporus paradoxus (Kalchbr.) Cleland (1934), Phylloporus rhodoxanthus subsp. europaeus Singer (1938), Xerocomus pelletieri (Lév.) Bresinsky & Manfr. Binder (2003)

Foto: Eva Zupan.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:183177




Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Datum zadnje spremembe strani: 28 december 2023 14:55
 

© 2005-2024, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.115 sekundah.