Gobarjenje 2024

Začel/a klavir, 08 Januar 2024, 19:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Zelo lepe črne trobente sem včeraj našel v enem gozdu na Goričkem, kjer so res močno rasle. Zanimivo, da so letos skoraj v celoti nadomestile lijaste lisičke oziroma trobente, ki jih je čisto malo, teh pa ogromno. Mimogrede, če jih kdo potrebuje (suhe so odlična začimba) in je iz (okolice) Maribora, jih podarim, saj jih v tem primeru ne rabim čistit in sušit :shocked: (lahko zasebno sporočilo)...

Snežk in predvsem zelenk pa na tone, če malo pretiravam. Takega leta za te gobe ne pomnim... Zanimivo pa je, da sem našel nekaj takega kot prehodno formo med Tricholoma equestre in in malo znano Tricholoma joachimii z bledimi lističi. Že tako je zanimivo, da rastejo na istih rastiščih pod bori, pogosto se celo dotikajo z beti. Tokrat pa sem na bogatem rastišču našel nekaj primerkov takšne, ki niso bile ne prve ne druge, ampak točno nekaj vmes po barvi lističev. Mogoče se lahko križajo med sabo ali pa vendarle ne gre za dve čisto samostojni vrsti, ampak različka...

Pa tudi pri snežkah sem bil bolj pozoren in res obstaja vmes takšna kolobarnica, ki je čisto takšna kot snežka, s pogosto prav tako debelim betom, vendar ne rumeni (dovolj), ni pa niti vretenasta... Gre za malo znano vrsto kolobarnice, ki nima menda niti znane užitnosti, a glede na to, da jo veliko ljudi vzame kot snežko, je očitno užitna...

Pa še medene voščenke in predvsem odlične palčkove polževke so močno zrasle. Slednje zgledajo kot marčnice, imajo podoben vonj in okus, nekje sem bral, da obstaja celo domneva, da gre za jesensko formo marčnice, ali pa se je spomladanska nekoč razvila iz te jesenske, ki pa je mnogo redkejša. Zanimiva, predvsem pa odlična goba za cvretje, enako kot marčnica, ki je zame najboljša goba za ta namen...

 :laugh:


klavir

Izvrstne pečene vitezovke s krompirjem in pleskavicama ter oljčnim oljem za peko v pečici...

 :laugh:


Ta Pravi Gobar

Kak kaj nabirate te dni te gobe ?  V juhi so odlične, dejansko juha samo iz teh.  Za bukove ostrigarje pa je zmanjkalo rastišč, ni kaj bolanih odmrlih dreves tu, niti štorov ..

klavir

Pozdrav!

Tudi meni se zdijo zimske panjevke vsako leto nekako boljše, na vse načine, večje celo ocvremo... Popolnoma enakovredne bukovemu ostrigarju, ki pa je veliko bolj redek. Je pa tisto deblo ob Pesnici spet obrodilo...krasne ostrigarje, temno sive do črne...



Dejansko izgledajo kot iz trgovine, pravzaprav ne, tisti niso tako lepi - kot iz tržnice... Pa sploh še niso bili očiščeni. Tukaj enostavno ni česa čistiti. Zanima me samo nekaj: včasih ima ostrigar dolge peclje - kaj storite pri mladih dolgopecljatih ostrigarjih s peclji, ki so žilavi, a zelo mladi (tudi prodajajo se večkrat s peclji) - a so dobri za kakšne omake narejene s paličnim mešalnikom ali se pač vržejo stran?



Sicer pa je tam 75 metrov zračne linije čez kanal reke Drave Hrvaška in sem najprej šel čez po panjevke. Bil zelo vesel, da so odstranili ograjo (čez se je dalo sicer že od vstopa Hrvaške v šentgen, saj so na vsaki prehodni točki odprli vrata, a je vseeno boljši občutek, da je ni več). Pa še Hrvatje so prilagodili svoje mejne table, tako da so zradirali prometna znaka za prepoved vožnje in hoje mimo table. Lepo.



Pa brez skrbi, v treh urah na drugi strani nisem našel niti enega ostrigarja, tako redki so, samo ogromno panjevk, ki jih nisem niti vseh pobral...



 :laugh:




Ta Pravi Gobar

Zadnje dni se res najde zimskih panjevk, rastejo kar sredi trave, ker so spodaj kake korenine, ki razpadajo, pa na kakih drobnih vejah v travi, v masah ... Seveda mora biti v bližini voda potok, reka, jezero.