Marele ali dežnikarice

Začel/a Matc, 01 Oktober 2012, 14:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

Matc

Mi lahko kdo pove razliko telih dveh parov gob al je to vse isto ?

Hvala

Matjaž   ;)

slavko

Slovensko ime za marele ali dežnikarice je dežnik (Macrolepiota). Fotografija je slaba zato, ker niso vidni vsi deli gobe, ki so pomembni za določitev.

Verjetno gre za dve različni vrsti dežnikov. Tisti z desne je nekoliko podoben rdečečemu dežniku (Macrolepiota rhacodes), ki je užiten. Splošno pravilo pri dežnikih je, da moramo preveriti obroček. Edino dežniki imajo tako močan obroček, da ga je možno premikati po betu. Na ta način izločimo podobne neužitne ali dtrupene vrste.

Lep pozdrav,
Slavko

TarPiee

Pozdravljeni, prvič pišem na forumu,pravo odkritje - lepe slike in polno informacij.

V gozdu sem našla na istem mestu 15 dežnikaric. Pri eni sem preverila in je obroček lepo snemljiv (se je lepo ločil in zdrknil po betu dol). So pa bolj rjave barve od ostalih marel, ki sem jih našla letos. Tudi premer klobuka je manjši, okoli 10cm.

Nisem jih še nabrala, pa me zanima,če je obroček zadosten znak, da niso strupene (sem ravno včeraj našla, da obstaja pogubni dežniček:) HVala,

Katarina

TarPiee

No, premer teh dežnikaric je bil od 10-15 cm, orjaške pa niso bile:)

slavko

Dežniki (Macrolepiota) in dežnički (Lepiota) sta dva različna rodova. Pri dežnikih vidim, da pravilo že poznate, pri dežničkih pa obroček ni premakljiv. Ta test je dovolj zanesljiv pokazatelj, da gre za užitno vrsto dežnika. Če bi pripeli sliko, pa bi vam lahko nekoliko natančneje določil vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

TarPiee

Hvala Slavko.

Bom nalepila slike, upam,da bo delovalo.

Na tej sliki je skrajno levo marela, ki sem jo našla ob robu gozda (ena sama je bila), take sem do sedaj našla. Vse gobe na levi pa so rasle v skupini, 15 jih je bilo, in imajo temnejše klobuke, pa malo manjše so. So pa obročki čisto snemljivi.


Ko sem jih v košari prinesla domov, so na mestih, kjer so se dotikale, postale oranžno-rdeče. Tudi bet je zelo hitro potemnel, hitreje kot pri navadnih marelah. Tam kjer sem mesorazpolovila, je postalo svetlo rumeno-rožnato.


Bi bil to rdečeči dežnik. KOnec koncev je pomembno le to, ali je goba užitna:) Hvala,

Katarina

slavko

Mislim, da imate prav. Res je rdečeči dežnik (Macrolepiota rhacodes), ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

TarPiee

Hvala, bomo pojedli!

Katarina