Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

mačka27

Lp

Mene pa zanima- v košaro je poleg turkov, dedov in polstenk, včeraj "zašla" tudi goba, v velikosti turka, ki je podobne strukture kot omenjene vrste, s tem, da je V CELOTI POMODRILA - ob prerezu ???... Bi kdo slučajno vedel, katera goba je to?

slavko

Veliko cevark na prerezu pomodri. Težko je reči katero ste našli. Morda gobana ali polstenko. Glede na opis žal ne morem kaj več povedati. Fotografija bi povedala veliko več.

Lep pozdrav,
Slavko

nebivedu

darkoh, hvala za determinacijo.

Sedaj pa naslednje gobe, rastejo tam kjer sem prej nabiral jurčke (mešani gozd, 800m nmv), vonja ne znam opisati, je zelo svetlo rjavo oranžne barve - skoraj bele in ne greni. Slike so sicer slabe, ker so narejene z mobilnikom.

LP

slavko

Na fotografijah je ena od kolesnic (Lepista). Verjetno hostna kolesnica (Lepista densifolia), katere užitnost je neznana.

Lep pozdrav,
Slavko

nebivedu

Po ogledu slik na vaši spletni strani, bi res znala biti ta.
slavko, najlepša hvala!

LP

BubikolRamios

lisjak

A

A

A

A

B

B

B

C

C

To so gobice, ki sem jih prinesel prejšnjo soboto na razstavo v Tepanje, za A in B še ne vem, za katero vrsto gre.
A - polstenka ali goban, za polstenko je zelo velika, teža med 20 in 25 dag ?
B - ta je podobna gobi na sliki A, vendar je manjša
C - tega pa smo določili, je Aureoboletus gentilis, lepljivi zlatopor, tudi ta je nekoliko podoben gobi A in B, le da je veliko manjši

slavko

Sedaj, ko gledam fotografije, se mi resnično zdi, da so vsi lepljivi zlatopori (Aureoboletus gentilis), užitni in zaščiteni. Doslej tako velikih nisem videl.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

Pozdravljeni

Zanima me katere gobe so to.
Prilagam tudi fotko današnje bere z ribniškega pohorja, kjer smo mogli prehoditi kar veliko,da se je nekaj našlo.
Tisto oranžne so pa sirovke, mar ne ? Mlade so dobre za vlaganje če se ne motim ?
Polstenke so dobre če jih posušim, sem zasledil v enem gobarskem priročniku, ali so dobre tudi v kisu ?
Se v naprej zahvaljujem za odgovore.

Lep pozdrav,
Luka.

slavko

Od zgoraj navzdol je na prvi fotografiji ena od koprenk (Cortinarius), verjetno granatna koprenka (Cortinarius balaustinus), neužitna. Na naslednji fotografiji je na levem delu kostanjasta polstenka (Xerocomus badius), užitna, na desnem pa rdečebetna polstenka (Xerocomus chrysenteron), užitna.

Na spodnji fotografiji pa je cel kup gob. Na zgornjem delu so jesenski gobani (Boletus edulis), užitni, levo spodaj so užitne sirovke (Lactarius deliciosus), užitne, na sredini je par navadnih lisičk (Cantharellus cibarius), užitne, na desni pa kostanjaste polstenke ali po domače kostanjevke.

Sirovke lahko vlagate v kis ali slanico, le zamrzujte jih ne, ker postanejo grenke. Polstenke bolj ali manj pomodrijo. Zato bodo posušene spremenjenih barv. Če vas to ne moti, lahko poskusite.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

Najlepša hvala za hiter in koristen odgovor g. Slavko.

LP,Luka

rok

pozdravljeni,

zanima me če sem prav določil vrsto gob na priloženih fotografijah,

MODRIKASTA GOLOBICA (Russula cyanoxantha)

ali je možna zamenjava za katero drugo vrsto le teh.

Hvala že vnaprej za odgovor

lp

Rok

nebivedu

Včasih sem srečal sem pa tja kakšno, sedaj jih je pa poln gozd.
Prosim za determinacijo spodnje gobe.

LP in hvala!

BubikolRamios

Nebivedu - Sarcodon scabrosus, če so zadeve pod klobukom bodice.
Takole nekako mora to zgledat: http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=033881e9a65a4ddcb384c145a73d6ac9