Veliki slinar

Začel/a Lojze07, 22 September 2009, 21:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lojze07

Nekje na forumu sem zasledil, da je menda veliki slinar najboljši pečen!

Kako?

- Na plošči - in posoljen? (kot npr. zelena golobica?)

- V ponvi - na olju?

- Preprosto z jajčki - kot jurčki?

Ga je možno pripraviti še kako drugače?

Hvala za odgovor!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Veliki slinar (Gomphidius glutinosus) je okusna goba. Na spletni strani kulinarične Slovenije jo uvrščajo v 2. razred, torej manj kvalitetne gobe. Toda to je stvar okusa. Nekomu je veliki slinar lahko najokusnejša goba.

Lahko ga uporabljate na več načinov: kot jurčke, npr. praženega z jajčko, lahko ga pražite in nato začinite s česnom in peteršiljem, lahko pa poskusite naslednji recept:

Veliki slinar z izbrano zelenjavo

15 dag rdečega fižola
1 manjši gomolj komarčka
nekaj stebel peteršilja
3 šalotke
20 dag svežega velikega slinarja
1 žlička olivnega olja
sol, poper, peteršilj za posip

Rdeči fižol kuhamo do mehkega. Lahko uporabimo tudi konserviranega. Komarček splahnemo, narežemo na koščke, posolimo. Gobe narežemo. V posodo vmešamo fižol, dodamo stebla peteršilja, ščepec soli, vodo in pustimo rahlo vreti kakšnih 5 minut. Spraznimo vsebino posode in odcedimo, dodamo koromač in pokuhamo še kaki 2 minuti. Stebla peteršilja zavržemo.
V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno sesekljano šalotko. Ko postekleni, dodamo gobe in jih pražimo dokler voda ne izpari. Dodamo fižol in na koncu še komarček. Dušimo nekaj minut, dodamo sol in poper, potresemo s peteršiljem in serviramo.

Če k jedi serviramo kuhan riž in solato, je neobičajno kosilo zaokroženo.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Hvala, Slavko, za izčrprn odgovor!

Samo še to -  lahko velikega slinarja tudi zamrznemo? V gozdu jih je te dni nenormalno veliko -  ne vem, če sem jih že gdaj videl toliko...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Velikega slinarja (Gomphidius glutinosus) lahko zamrznemo. Če boste zamrznili svežega, ga porabite v roku 3 mesecev, ker bo sicer spremenil vonj in okus. Če pa ga boste blanširali ali dušili, bo zdržal brez težav do naslednje gobarske sezone.

Problematične za zamrzovanje so navadne lisičke (Cantarellus cibarius), ki grenijo, če jih zamrzujemo sveže. Podobno velja tudi za sirovke (Lactarius). Zato te vrste gob raje vlagajte v slanico oz. kis, kakor vam je ljubše.

Meni so ljubše gobe vložene v slanico, saj jih lahko uporabim za raznovrstne jedi, medtem ko je uporaba gob vloženih v kis precej bolj omejena.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Hvala za odgovor, g. Slavko!

Pa še eno vprašanje. Kako pa pripravite slanico: na liter vode - koliko soli?

Že vnaprej: hvala!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Če se boste odločili za vlaganje v slanico, predlagam naslednji recept:

v liter vode dajte 3-5 žlic soli in malo začimb (po želji), jo prekuhajte, malo ohladite, narezane gobe na večje kose ali cele daste v kozarce, zalijete s slanico in pasterizirajte. Zavedati pa se morate, da gobe pri tem postopku spremenijo okus. Običajno ni več tako intenziven.

Vrsta pasterizacije               Kratica           Tuj naziv                                Temperatura             Čas
nizka ali dolgotrajna             LTLT    low temperature long time                 62 - 65 °C            30 minut  (najpogosteje v uporabi)
srednja ali kratkotrajna        HTST   high temperature short time               72 - 76 °C           15 - 45 sekund
visoka ali trenutna               VHTST  very high temperature short time       85 °C                    5 - 15 sekund

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.